APARTMAN VE SİTELERDE GÖREVLİLER SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN MUAF MI ?
 

Kış mevsimin gelmesi kapalı alanlarda yeterli havalandırmanın sağlanaması bağışıklık sisteminin pek çok farklı riske karşı mücadele etmesi nedeniyle artan vakalarla beraber kısıtlamalarda yeniden başladı. Aralık ayının ilk toplantısında 4 Aralık Cuma akşamından 7 Aralık Pazartesi sabahına kadar sokağa çıkma yasağı ve hafta sonları sokağa çıkma yasakları tekrar yürürlüğe girdi. Her sektörde olduğu gibi apartman ve sitelerde çalışan personellerde çalışma düzenlerinde sorunlar yaşadı. Daha önceki kısıtlamalarda bu durum ile ilgili bir düzenleme yapılmazken genelge eki değişikliği ile bu konuda bir düzenleme yapıldı.
 

Apartman ve Site Personeli Sokağa Çıkma Kısıtlamasına Muaf Tutuldu

 
Apartman ve sitelerde kalörifer veya merkezi ısıtma sistemlerinin yakılmasından temizliğe, kısıtlanmış sakinlere market sevisinden ve bir çok teknik konuda hizmet veren personellerin kısıtlamadan muaf tutulmaması evlerine kapanmak zorunda kalan site sakinlerine ciddi mağduriyet oluşturuyordu. Bununla birlikte T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 30/11/2020 tarih ve E-89780865-153-20076 sayılı ": Sokağa Çıkma Kısıtlamaları” konulu (İçişleri Bakanı imzalı) genelgesinde “EK: Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi" bölümünde 7 Aralık 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından  bir güncelleme paylaşılarak “30.11.2020 TARİHLİ GENELGELER KAPSAMINDA SIKÇA SORULAN SORULAR (Son Güncelleme: 07.12.2020)” bölümünde, ‘apartman ve sitelerin temizlik, ısınma, aydınlatma vb. işlerini yerine getiren görevli çalışanlar sokağa çıkma kısıtlaması getirilen hafta sonlarında iş yerlerine gidip gelirken sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaklardır’ şeklinde bir açıklama getirilmiştir.
Güncelleme ifadesindeki vb. (ve benzeri) kısaltması, apartman ve sitelerde çalışan kapıcı gibi görevlilerin dışında ki diğer görevlilerin (örneğin danışma personeli, teknik personel, bahçıvan gibi) de kısıtlamadan muaf olacakları anlamına gelmektedir.
 

Yöneticinin Dikkat Etmesi Gereken Konular

Genelge kapsamında istisna listelerinde bulunan firmaların çalışanları (apartman/site yönetimince) SGK işe giriş bildirgesi, maaş bordrosu vb işyeri ile ilişkisini gösteren belge ve işletme tarafından yazılan çalışma izin belgesi  taşımaları kaydıyla çalışabilirler.
Apartman/site yönetimlerinin temizlik, ısınma, teknik vb. işlerini yerine getiren personelleri için görevli olduklarına dair çalışma izin yazısı hazırlamaları ve çalışanlarına vermeleri gerekiyor.
 Ayrıca personellerin bu belgeler yanında taşımaları gerektiği, kontroller sırasında belgelerin yetkililere gösterilmesinin gerekli olduğu, belgenin ikametleriyle görevli oldukları görev yerlerine gidiş-geliş güzergahıyla sınırlı olmak kaydıyla geçerli olduğu, aksi durumda1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince kendilerine 3 bin 150 TL idari para cezası kesilebileceğini ve bu yönetimi ilgilendirmeyeceği hususlarında uyarmaları gerekmektedir.
 

Personellerin Dikkat Etmesi Gereken Konular

Çalışan Personeller her ne kadar sokağa çıkma yasağından muaf tutulmuş olsalar da bu durum yalnızca ikamet adresleri ile çalışma adresleri arasındaki güzergah ile sınırlıdır. 
Bu kapsam dışında tespit edilenler idari para cezası ile karşı karşıya kalabilir. Apartman ve site personelleri, görevli olduklarına dair yönetim tarafından düzenlenen görevli olduklarına dair belgeleri ibraz etmek için yanlarında hazır bulundurmak zorundadırlar.